Občas to chce v životě trochu dobrodružství, abyste měli o čem vyprávět a hlavně na co vzpomínat. Přinášíme vám hned několik tipů na neotřelou zábavu v Karlovarském kraji. Co takhle motokáry, paragliding nebo třeba dobrodružství v lanovém parku?

Adrenalin na kolech

V krušnohorském lyžařském středisku zaplesá srdce každého milovníka extrémní cyklistiky, a to v Trail Parku Klínovec. U místní čtyřsedačkové lanovky vyrostly čtyři traily, a tak si namísto sněhu a obloučků na sjezdovce můžete užívat hlíny, kořenů, kamenů a klopených zatáček. Stezky jsou odstupňovány do čtyř úrovní náročnosti a odpovídající obtížnost tak naleznou jak začátečníci, tak opravdoví experti bez pudu sebezáchovy. Úplní začátečníci si mohou nejdříve vyzkoušet jízdu přes terénní boule na pump tracku a zlepšovat své dovednosti ve skill centrech na nástupních místech. Určitě se nebudete nudit, ale přesvědčte se sami. Nové trail parky vznikly také na Plešivci a Bublavě, tak neváhejte vyrazte je otestovat.

Pokud už vás “obyčejná” cyklistika nebaví, užijte si adrenalinovou jízdu po lesních stezkách i ve volném terénu nebo rychlý sjezd z krušnohorských svahů na horských koloběžkách či terénních kárách. Tyto skvělé atrakce najdete především v horských střediscích, například na Božím Daru. Na Plešivci na vás kromě trailparku čeká i celá řada dalších atrakcí, například obří houpačka, lanové centrum, volný pád nebo trampolína.

Máte-li rádi motokáry, měli byste vyrazit na největší a nejmodernější motokárový okruh v České republice do Funareny v Chebu s celkovou délkou 1,2 km. Svézt se tu mohou dokonce i děti. Ty od čtyř do deseti let můžete svézt dvousedačkou pro dospělého řidiče a spolujezdce. Děti starší 10 let, které dosáhly výšky 135 cm mohou závodit samy. Při nepřízni počasí se můžete schovat do indoor arény, kde kromě kryté motokárové dráhy najdete také Jumparenu, multiball nebo laserovou střelnici.

 

Bum a prásk

Boj, zábava i adrenalin, přesně to je jeden z nejoblíbenějších sportů současnosti – paintball. V Karlovarském kraji najdete hned několik lokalit, kde si můžete užít tuto akční zábavu v kolektivu. Většina paintballových lokalit se nachází v přírodě, v lesích okolo opuštěných avšak zachovalých budov a stavení. Tyto lokality jsou vhodné hlavně pro military paintball. Zkuste třeba Paintball arenu Cheb, která kromě tří venkovních hřišť nabízí i čtyři kryté haly. Jednotlivá hřiště jsou postavena v různých stylech, takže bez ohledu na počet návštěv, se tady nikdy nebudete nudit. Čekají vás zákopy, dřevěné překážky, přírodní překážky, schodiště, věže, domy, postavené město i s vraky aut či menší tréninkové hřiště na speedball. I když paintball Arena v Chebu je jedno z nejoblíbenějších paintballových hřišť v regionu, za návštěvu jistě stojí i Paintball areál Březová, Paintball klub Karlovy Vary či Paintball PRO Cheb.

Jestli se chcete vyhnout modřinám, zajděte si na laser game, při které je každý z účastníků vybaven elektronickou vestou a zbraní s laserem. Fantasy Laser game Karlovy Vary je největší aréna v západních Čechách, ve které si může najednou zahrát 5 – 18 osob. Cílem jednotlivých utkání není pouze zasáhnout co nejvíce protihráčů, nasbírat co nejvyšší počet bodů a přežít v aréně co nejdéle, ale také procvičit postřeh a strategické myšlení, protáhnout svaly, vyplavit adrenalin a pročistit si hlavu od stresu a všedních starostí.

Gravitaci navzdory

Někdo považuje horolezectví za extrémní sport, jiný za životní styl nebo druh relaxace. Ať tak nebo tak, pohybujete-li se rádi ve vertikálním směru, v Karlovarském kraji se vyřádíte. Asi nejznámější místní lokalitou pro horolezectví jsou Svatošské skály, které najdete na břehu řeky Ohře. Málokdo však ví, že perfektní zážitky z horolezení si odnesete i z dalších míst kraje, jako je Horní Blatná, Šemnice, Merklín nebo Hroznětín. Mimo sezonu nebo za nepříznivého počasí je tu také k dispozici několik možností pro halové horolezectví, například na lezecké stěně v Karlových Varech, která nabízí více než 100 cest různých obtížností. 

Na své si přijdou i ti, kteří nemají tolik zkušeností s náročnými horolezeckými výstupy, ale přesto je lezení láká. Pro takové jsou vhodné zajištěné cesty, tzv. via ferraty, které vedou v nepřístupném horském nebo skalnatém terénu a jsou vybavené jistícím ocelovým lanem a železnými stupy. Adrenalinové zážitky spolu s poznáváním některých druhů rostlin, nabízí nová via ferrata v botanické zahradě poblíž bečovského zámku. A v Nových Hamrech jsou ferraty dokonce čtyři, takže pokud netrpíte závratí, vyrazte je vyzkoušet.

Pokud vás neláká šplhat po laně nahoru, ale raději byste svezli jen dolů, otestujte jízdu po Zipline nad lázeňskými lesy v Karlových Varech. Start je od Goethovi vyhlídky.

Něco pro vodní živly – wakeboard

Pokud patříte k těm, co mají k nohám připoutaný board v podstatě celoročně, určitě už jste slyšeli o wakeboardingu. Wakeboarding je vodní sport, který vznikl kombinací vodního lyžování, snowboardingu a surfařských technik. Spočívá v jízdě na wakeboardu taženém lodí nebo kabelovým vlekem po vodní hladině. Nově je možné wakeboarding vyzkoušet na koupališti volnočasového areálu Rolava v Karlových Varech. 

Hitem posledních let jsou mezi příznivci “bezpečných” adrenalinových sportů lanová centra a lanové parky. I v Karlovarském kraji jich najdete několik. A kromě procházek v korunách stromů si v nich často můžete vyzkoušet i další lákavé adrenalinové atrakce, jako jsou například obří houpačky nebo bungee trampolíny.

Tak na co ještě čekáte? Je z čeho vybírat, tak jděte do toho!