Občas to chce v životě trochu toho dobrodružství. Pokud vás moc neužije na klidné procházky a krmení labutí, vyrazte za zábavou! Karlovarský kraj má hodně co nabídnout. Je libo snowkiting, wakeboarding nebo třeba lezení po skalách? žádný problém!  

Zimní radovánky

Krušné hory jsou vyhlášené kvalitními skiareály a rozsáhlou sítí upravovaných běžeckých tras. Najdete zde téměř 20 skiareálů a další sjezdovky najdete také ve Smrčinách a Slavkovském lese. Z široké nabídky sjezdovek a snowparků si vybere opravdu každý bez ohledu na svou lyžařskou zdatnost. Karlovarský kraj má také vynikající podmínky pro běžkování, a právě proto za tímto sportem míří každou zimu řada běžkařů. Stále populárnějším se ale stává snowkiting. Jde sice také o jízdu po sněhu na lyžích nebo snowboardu, ale rozdíl oproti sjezdovému lyžování je ten, že pro snowkiting není zapotřebí sjezdovka ani vlek. Jezdí se po rovině, do kopce i z kopce. Hlavní hnací silou je vítr a tažný drak kite. Žádné fronty na vleky a omezování se na mnohdy přeplněných skiareálech. A právě Boží dar je díky své poloze pro snowkiting ideálním místem. Krušné hory nabízí dostatek větru a sníh je zde mnohem dříve než na jiných místech republiky. Pláně Krušných hor jsou dostatečně prostorné s velice dobrým prouděním větru, který často dosahuje mnohem větší rychlosti než na jiných místech republiky. Takže i když servery s předpovědí neukazují vítr, na Božím daru se jezdí!

Něco pro vodní živly – na vodu, wakeboard

Pokud patříte k těm, co mají k nohám připoutaný board v podstatě celoročně, určitě už jste slyšeli o wakeboardingu. Wakeboarding je vodní sport, který vznikl kombinací vodního lyžování, snowboardingu a surfařských technik. Spočívá v jízdě na wakeboardu taženém lodí nebo kabelovým vlekem po vodní hladině. V současné době je možné wakeboarding provozovat na “sokolovském moři” – jezeru Medard. A oblíbili si ho i kiteboardisté – sportovci, kteří se na vodě prohánějí na prkně, které táhne drak hnaný větrem. Podle kiteboardistů patří Medard k nejlepším plochám pro tento adrenalinový sport v republice. Okolo velké nádrže totiž nerostou stromy, do kterých by se drak mohl zamotat. A navíc tu často fouká.

Vzhůru do oblak

Někdo považuje horolezectví za extrémní sport, jiný za životní styl nebo druh relaxace. Ať tak nebo tak, pohybujete-li se rádi ve vertikálním směru, určitě nevynechejte návštěvu Karlovarského regionu. Asi nejznámější tamní lokalitou pro horolezectví jsou Svatošské skály, které najdete na břehu řeky Ohře. Málokdo však ví, že perfektní zážitky z horolezení si odnesete i z dalších míst kraje, jako je Horní Blatná, Šemnice, Merklín nebo Hroznětín. Mimo sezonu nebo za nepříznivého počasí je tu také k dispozici několik možností pro halové horolezectví.

Na své si přijdou i ti, kteří nemají tolik zkušeností s náročnými horolezeckými výstupy, ale přesto je lezení láká. Pro takové jsou vhodné zajištěné cesty, tzv. via ferraty, které vedou v nepřístupném horském nebo skalnatém terénu a jsou vybavené jistícím ocelovým lanem a železnými stupy. Adrenalinové zážitky spolu s poznáváním některých druhů rostlin, nabízí nová via ferrata v botanické zahradě poblíž bečovského zámku. A v Nových Hamrech vznikly nedávno ferraty dokonce čtyři, takže pokud netrpíte závratí, vyrazte je vyzkoušet.

Hitem posledních let jsou mezi příznivci “bezpečných” adrenalinových sportů lanová centra a lanové parky. I v Karlovarském kraji jich najdete několik. A kromě procházek v korunách stromů si v nich často můžete vyzkoušet i další lákavé adrenalinové atrakce, jako jsou například obří houpačky nebo bungee trampolíny.

Tak na co ještě čekáte? Je z čeho vybírat, tak jděte do toho!