Máte rádi, když vám vítr čechrá vlasy a pod nohama ubíhá krajina? Vyberte si z 2000 kilometrů vyznačených cyklistických tras a rozjeďte to s rodinou v Karlovarském kraji! Vydejte se na cyklovýlet a objevujte středověké hrady, zříceniny či malebné zámky, ochutnejte minerální prameny v lázeňských městech či speciality regionálních pivovarů, prohlédněte si okolní přírodu z rozhleden nebo navštivte doly, kde poznáte jedinečnou historii hornictví. Tak už na nic nečekejte, nechte se inspirovat našimi tipy, nasaďte helmu a rozjeďte se po Karlovarském kraji za zážitky. 

 

Nenáročný výlet za poznáním

Možná si říkáte, že Karlovarský kraj, kterému vévodí Krušné hory, se pro výlety rodin s dětmi příliš nehodí. Ale nenechte se mýlit, i zde se nachází nenáročný terén a kratší trasy, se kterými si poradí i netrénovaní jezdci. Například páteřní cyklostezka Karlovarského kraje podél Ohře, je pro děti jako stvořená. Vede přes čtyři západočeské regiony – Karlovarsko, Sokolovsko, Chebsko a Ostrovsko – mírně zvlněnou krajinou, bez výrazných stoupání a sjezdů, výhradně po samostatných stezkách mimo dopravu. Nejzajímavější úsek pro rodiny s dětmi vede z Karlových Varů přes Loket do Královského Poříčí. Z lázeňského města, míří stezka kolem malebných Svatošských skal. Další zajímavou zastávkou je pak Loket s hradem. (Cyklo)turisté tak mohou navštívit samotný hrad, Muzeum knižní vazby nebo si protáhnout těla v malém lanovém centru v areálu přírodního divadla. V Královském Poříčí nezklame statek Bernard. Jsou v něm k vidění dílny a muzeum řemesel a v neposlední řadě nově otevřená interaktivní výstava řeky Ohře. Na trase je řada altánků s lavičkami, takže si můžete kdykoli odpočinout, ale pokud by už vaše ratolesti byly po tolika zážitcích zmoženy, můžete kdykoli nasednout na vlak, neboť stezka vede podél železniční trati Cheb – Chomutov.

 

 

Vhodný pro rodinné výlety je také cykloregion česko-bavorské lázně, který vás zavede k působivým místům plných historie. Na trase získáte znalosti o regionální flóře a fauně, impozantní geologii a úžasné historii: je to tedy zážitek pro velké i malé objevitele. Vydat se můžete například na Cestu do dějin země prostřednictvím přírodní rezervace Soos. Výstava fosilií a modelů dinosaurů v životní velikosti nadchne geovědce všech věkových kategorií. Zábavu si jistě užijete i ve Smrčinách, kde můžete pozorovat impozantní žulové útvary, které byly utvářeny po miliony let vodou a jinými přírodními vlivy. Vrcholem rodinné okružní trasy je – alespoň pro jeden ze smyslů – takzvaný Smraďoch, kde v chráněném rašeliništi vyvěrají z podzemí sopečné plyny. Dále se můžete vydat po stopách Alexandra von Humboldta, obdivovat nádheru starých obchodních cest či objevovat zvláštní mramor. Další tipy na rodinné výlety v cykloregionu najdete zde

 

Něco pro fajnšmekry

Že vaše děti potřebují víc do těla? Žádný problém! Pro ty největší dobrodruhy máme tip na Trail Park Klínovec. V městských lesích Jáchymova naleznete 24 kilometrů pozvolně klesajících plynulých stezek speciálně navržených pro potěšení z jízdy na horském kole. Stezky jsou odstupňovány do tří úrovní náročnosti a odpovídající obtížnost tak naleznou jak začínající cyklisté, rodiny s dětmi, tak i zkušenější jezdci. Pro ty nejzdatnější je dále připraveno 5 kilometrů  sjezdových úseků. Zpět k začátku stezek vás vyveze čtyřsedačková lanovka. Úplní začátečníci si mohou nejdříve vyzkoušet jízdu přes terénní boule na pump tracku a zlepšovat své dovednosti ve skill centrech na nástupních místech. Určitě se nebudete nudit, ale přesvědčte se sami. 

 

 

Po stopách krušnohorských horníků

Co takhle cyklovýlet s trochou historie? Prohlédněte si přímo ze sedla to nejlepší z hornické krajiny Krušnohoří, která patří na seznam kulturních památek UNESCO.  Od malebného renesančního města Horní Blatná se vydejte po stopách dobývání k Vlčím jámám a Blatenskému příkopu. Za prohlídku stojí fascinující komplex cínového dolu Mauritius na Hřebečné, kterou si raději domluvte předem. K občerstvení láká třeba minipivovar nebo restaurace Salaš Ryžovna se specialitami z mléka ovcí a krav. Dalším bodem na trase je Boží Dar, který nabízí naučné stezky Ježíškova cesta nebo Božídarské rašeliniště, které jsou ideální pro rodinný výlet. Až budete sjíždět z kopce do Jáchymova, nahlédněte do slavné minulosti hornického města v Muzeu Královská mincovna a v Latinské knihovně. Výlet zakončete v zámeckém parku města Ostrov, který je součástí komplexu Ostrovského zámku a Paláce princů. Celá cyklotrasa má 38 kilometrů, ale můžete si ji samozřejmě přizpůsobit svým potřebám.