Město Aš leží v Ašském výběžku, který je vklíněn mezi Bavorsko a Sasko. Nejzápadnější cíp naší republiky nabízí návštěvníkům díky své historii a nedotčené přírodě mnoho možností vyžití. Na Ašsku se rozkládají dva přírodní parky, několik chráněných území, evropsky významná lokalita, významné krajinné prvky, památné stromy a několik menších, přírodně atraktivních území. Region těchto svých přírodních zajímavostí využívá pro rozvoj turistiky a cykloturistiky. Nabízí skoro sto padesát kilometrů značených cyklotras i bohatou paletu sportovišť.

 

CYKLOTURISTIKA

 

Ašsko je region, který má jednu z nejhustších sítí značených cyklotras v Karlovarském kraji. Trasy jsou vyznačeny jak po silnicích III. tříd, tak i po vozových zpevněných cestách, které v bývalém hraničním pásmu zůstaly po Pohraniční stráži. Dá se říci, že se v Ašském výběžku vyznačily všechny cesty, které stojí za zhlédnutí. Pokud se na ašské cyklotrasy vydáte, uvidíte okouzlující přírodu Smrčin a ještě některé z památek, které nám naši pováleční předchůdci zachovali. A že jich tu opravdu bylo! Bohužel hodně z nich éru budování komunismu nepřežilo, ale i to málo, co se zachovalo, stojí opravdu za to. 

 


PĚŠÍ TURISTIKA

 

Ašsko je protkáno nejen cyklostezkami, ale i turistickými trasami, které jsou značeny čtyřmi barvami – modrou, červenou, zelenou a žlutou. Modrá turistická trasa vede přes oblíbené turistické atrakce, jako je Hrad Seeberg, Goethova skalka či rozhledna na Vrchu Háj. Červená stezka vás přes Zámek Libá zavede na Trojmezí Čech, Bavorska a Saska. Pokud se vydáte po zelené, dojdete až k minerálnímu prameni v Dolních pasekách, zde se setkává zelená turistická trasa se žlutou, po které se zase můžete vydat například na hraniční přechod Doubrava. 

 

 

SPORTOVNÍ AREÁL VRCH HÁJ

 

Atraktivní moderní sportovní areál nabízí pestrou škálu možností pro sportovní vyžití rodin s dětmi, sportovců i sportovních týmů. Nachází se pod Ašskou rozhlednou v lůnu překrásné přírody na úpatí Krušných hor, a nabízí tak ideální podmínky pro rekreační sportování po celý rok. V létě se areál využívá k letním sportům, zatímco v zimě slouží jako sportovní zázemí a půjčovna lyží a snowboardů návštěvníkům skiareálu, jenž se nachází v bezprostřední blízkosti. 

Sportovní areál disponuje polyfunkčním hřištěm, které se dá využít na míčové hry, jako je fotbal, florbal, volejbal, házená a mnoho dalších. Mimo jiné se zde nachází další tři hřiště, na kterých si návštěvníci mohou zahrát například nohejbal, tenis a basketball, streetbal, badminton. Dále jsou zde návštěvníkům k dispozici stoly pro stolní tenis a hřiště pro ruské kuželky. Pro milovníky horolezectví je v areálu lezecká stěna o výšce 6 m, je vhodná jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Další částí areálu je hřiště pro minigolf, které čítá 18 drah. Sportovnímu areálu dominuje in-line dráha, která má délku přes jeden kilometr a v zimě se využívá jako běžkařská dráha. V neposlední řadě se zde nachází dětské hřiště pro ty nejmenší. 

 

 

LYŽAŘSKÉ STŘEDISKO AŠ

 

Lyžařské středisko Aš se nachází na Vrchu Háj ve výšce 620 až 750 m. n. m. Středisko je vhodné jak pro pokročilé lyžaře, tak pro rodiny s dětmi. Areál nabízí výborné lyžařské podmínky po celou zimní sezonu. Středisko disponuje třemi sjezdovými tratěmi lehké a střední obtížnosti, které obsluhují dva lyžařské vleky. Pro nejmenší lyžaře je zde také malý lanový vlek. Dvě ze tří sjezdových tratí jsou vybaveny systémem umělého zasněžování a sjezdovka č. 1 je vybavena umělým osvětlením pro večerní lyžování. Pokud jste úplní začátečníci, můžete využít kurzy lyžování a snowboardingu a následně se odměnit v místním bufetu.

Na své si přijdou i milovníci běžeckého lyžování  – pro ty jsou pravidelně upravovány okružní trasy v délce 3,5 a 7 km. V blízkosti lyžařské areálu je potom půjčovna sportovního náčiní, kde si lyžaři mohou zapůjčit veškeré potřebné vybavení. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

PLAVECKÝ BAZÉN

 

Aš myslí i na vodní živly. Prakticky uprostřed města leží krytý bazén a venkovní koupaliště. Krytá část je tvořena dvěma bazény. Malý bazén má svažující dno, takže ho mohou využívat ti nejmenší, nebo začínající plavci. Velký  25 m bazén tvoří 6 plaveckých drah. Pro relaxaci můžete využít parní lázeň a k ochlazení bazénky se studenou vodou. Venkovní část můžete navštívit v letních měsících, v parných dnech nabízí obyvatelům města a turistům kýžené osvěžení. Na rozlehlé zahradě s udržovaným trávníkem, který zčásti stíní vzrostlé stromy, najdou návštěvníci tři venkovní bazény, které nabízí osvěžení dětem i dospělým, divokou řeku, převlékárny, toalety, sprchy a samozřejmě nezbytný kiosek. 

 

TENISOVÉ KURTY

 

Patříte-li mezi vášnivé hráče tenisu, určitě navštivte Tenisový klub Aš. K dispozici je celkem šest kurtů, které si můžete rezervovat předem prostřednictvím rezervačního systému

 

SPORTOVNÍ HALY, HŘIŠTĚ A FITNESS STUDIA

 

Tyršův dům – tělocvična

Tyršův dům – fotbalové hřiště, hřiště pro nohejbal atd.

Fotbalové hřiště Střelnice

Tělocvična Keller: www.lesy-as.cz/kat12.html

Multifunkční hřiště Dukelská

Sportovní hala Geipelova ul.: www.lesy-as.cz/kat11.html

Skatepark: www.lesy-as.cz/kat13.html

Fitness Helena: http://www.fitnesshelena.cz/

Fitness studio Life: https://www.fitness-cviceni-life.cz/