Zapomeňte na katalogy a seznamy podniků. V Karlovarském kraji vás chutě dovedou tam, kde to opravdu žije. Třeba na festival plný vůní grilovaného masa, do kavárny, kde káva voní až na ulici, nebo k baru, kde se z likéru stává rituál. Tenhle kraj není o tom, co nabízí. Je o tom, co můžete zažít – každým soustem, douškem i chvílí, kdy se zastavíte.

 

Letní festivaly chutí: Tam, kde to voní už od rána

Představte si, že kráčíte městem a vzduchem se line vůně čerstvě pečených burgerů. Kouř z grilu se mísí s tónem živé hudby a kolem vás lidé s talíři plnými dobrot. Tohle není kulisa filmu. To je léto v Karlovarském kraji.

Místní festivaly servírují to nejlepší z pouliční gastronomie, regionálních pivovarů i vinařských sklípků. Máte chuť na trhané maso, veganský wrap nebo voňavý štrúdl? Tady si rozhodně vyberete. A k tomu přidejte pohodovou atmosféru, která vás vtáhne, i kdybyste šli původně jen okolo.

Kam letos vyrazit?

Tip: Další akce, které stojí za to, najdete na našem webu zivykraj.cz/akce 

Chuť špičkové gastronomie: Bocuse d’Or v Grandhotelu Pupp

Ne všechno dobré jídlo se servíruje na papírovém tácku. Jsou chvíle, kdy se každé sousto promění v zážitek. Právě takovou podívanou nabízí finále prestižní kuchařské soutěže Bocuse d’Or Czech Republic, které se koná v ikonickém Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.

Před zraky diváků se tu utkají nejlepší čeští kuchaři. Každý pohyb, každé aranžmá na talíři je součástí show, která kombinuje noblesu, napětí a špičkovou gastronomii. Můžete být přímo u toho – jako divák, fanoušek, nebo host slavnostní restaurace. Vychutnat si večeři, která sbírá body poroty i obdiv publika, v prostředí jednoho z nejslavnějších hotelů Evropy. To je zážitek, na který se nezapomíná. Více na bocusedor.cz.


Kam zajít, když chcete mít jistotu, že to bude stát za to?

Hledáte místo, kde si opravdu pochutnáte – a víte, že nešlápnete vedle? Vsaďte na podniky oceněné v mezinárodním průvodci Gault&Millau, který nově mapuje gastronomii také v Karlovarském kraji.

Tento respektovaný „bedekr chutí“ vznikl ve Francii už v 60. letech a dnes je uznávaným průvodcem ve více než patnácti zemích světa. Restaurace zde hodnotí anonymní inspektoři podle bodového systému a ty nejlepší oceňují tzv. kuchařskými čepicemi – obdobou slavných michelinských hvězd. V roce 2025 se mezi zařazené podniky poprvé dostaly i restaurace z Karlovarského kraje. Ať už máte chuť na fine dining s noblesou, nebo útulné bistro s lokálním charakterem, mezi 13 oceněnými podniky najdete přesně to, co hledáte. Stačí vědět, kam jít.

Stačí si vybrat…

Tip: Kompletní přehled oceněných míst v České republice najdete na gault-millau.cz.


Likéry, které voní po krajině i tradici

Někdy stačí jediný doušek a cítíte atmosféru místa jako byste se ho dotýkali. V Karlovarském kraji nejsou likéry jen alkohol. Jsou to příběhy, chutě a vzpomínky uzamčené do lahví. V každé kapce se snoubí klid kolonád, vůně hlubokých lesů, prastaré receptury i odvaha tvořit něco nového.

Ať už se po procházce v Mariánských Lázních zahřejete sklenkou Maria Liquer, vyrazíte do tajemné Valče na návštěvu tradiční pálenice nebo si připomenete chuť Karlových Varů s Becherovkou, vždycky to bude víc než jen o alkoholu. Tady se pije pomalu. S rozmyslem. A s chutí vnímat.

Maria Liquer – Mariánské Lázně

Likér, který jako by v sobě nesl náladu Mariánek. Temně jantarový, jemně sladký, s dlouhým bylinným dozvukem. Vzniká ze směsi dvaceti bylin z okolních luk a lesů, pod rukama zkušených tvůrců i místních nadšenců. Skvělý jako digestiv, výborný i v koktejlu, ale nejlépe chutná v tichu lázeňského parku, s výhledem a časem jen pro sebe.

Valečská pálenice – Valeč

Zajímá vás, jak voní čerstvě vypálená slivovice? Ve Valči vás rádi provedou – nejen vůní, ale i samotnou výrobou. Nahlédnete do tradiční pálenice, poznáte celý proces a samozřejmě neodejdete bez ochutnávky. Skvělý tip pro ty, kdo rádi poznávají kraj skrze autentické zážitky a poctivé řemeslo.

Becherovka – Karlovy Vary

Becherovku možná znáte jako „Beton“ z koktejlového menu nebo jako lázeňskou stálici. Ale přímo v Karlových Varech chutná jinak. Navštivte návštěvnické centrum a nahlédněte do historie této slavné značky i do tajemství bylin, které ji tvoří. Je to víc než likér. Je to chuť města, které si drží styl už po generace.

Sladké pokušení z Lokte: Peprmintka a Griotka z Lihovaru U Bílého koně

Pokud se při návštěvě Lokte rozhodnete ochutnat něco opravdu lokálního, nenechte si ujít dva jemné likéry z rodinného Lihovaru U Bílého koně. Peprmintka a Griotka se vyrábějí přímo v historickém centru města a spojují tradiční receptury s řemeslnou pečlivostí. Peprmintka osvěží svou svěží mátovou chutí a 20% obsahem alkoholu, zatímco Griotka – sladký višňový likér – potěší všechny, kdo mají rádi jemné, ovocné tóny. Oba likéry jsou ideální jako digestiv, dárek z výletu nebo pro chvíle, kdy si chcete připomenout atmosféru malebného západočeského Lokte.


Cesta za pivem: Objevte kraj ze sudu

A co když je vaším ideálním zážitkem orosená sklenice a pohoda? V Karlovarském kraji se pivu meze rozhodně nekladou. Světlý ležák, tmavý speciál, filtrované, nefiltrované – a hlavně poctivě uvařené. Najdete tu jak historické pivovary s letitou tradicí, tak malé rodinné podniky, které se nebojí neotřelých pivních kreací.

Ať už sedíte na pivní zahrádce nebo degustujete na festivalu, každý podnik má svůj příběh. Vydejte se na pivní výpravu a zjistěte, kde vám orosená třetinka zachutná nejvíc. Vše najdete na www.cestazapivem.cz.


Zkuste to vzít přes chuť

Nemusíte mít plán. Nemusíte mít seznam. Stačí chuť objevovat. Sednout si na lavičku s kávou z voňavého bistra, dát si pivo na festivalu, který vás zastihl cestou, nebo se jen tak toulat mezi stánky a nechat se vést vůněmi. Karlovarský kraj není pro ty, kdo chtějí jen odškrtnout atrakce. Je pro ty, kdo mají chuť se zdržet. Tak kdy vyrazíte?