Vášniví cyklisté, zpozorněte! Přinášíme vám totiž přehled zahraničních dálkových cyklotras procházejících Karlovarským krajem. Nasedněte na kolo a vydejte se na cestu křížem krážem krajem a ještě dál. Vždyť některé trasy vedou až do Německa, Francie, Norska či na Ukrajinu. Ta nejdelší měří přes deset tisíc kilometrů, na své si tak přijdou i vytrvalí cyklomaratonci.

Valdštejnova cyklotrasa

A startujeme zostra, Valdštejnova cyklotrasa s délkou 87 kilometrů totiž není nic pro začínající cyklisty. Dělí se na dvě větve, severní a jižní, ta severní měří 27 kilometrů, startuje na úpatí hory Heusberg v obci Kösseine a vede přes Waldershof, Marktredwitz, Seussen, Arzberg až do Chebu. Tam se napojuje na 43 kilometrů dlouhou jižní trasu vedoucí přes Slapany, Mitterhof, Waldsassen, Mitterteich až zpátky do města Marktredwitz, kde se napojuje na severní trasu. Stezka z Chebu na Waldassenu má hladký povrch, na své si tak přijdou i in-line bruslaři. Na české i bavorské straně najdete mnoho zajímavých zastávek, tak si vyhraďte dostatek času a vyrazte!

Mostní stezka

Mostní stezka dlouhá 46 kilometrů spojuje od roku 2012 Česko s Bavorskem. Startuje v Aši a vede přes města Selb, Thiersheim, Wunsiedel a Tröstau Název získala díky množství mostů, které se na trati zachovaly. Povrch stezky je především asfaltový a je vhodný pro začínající i zkušené jezdce.

Halštrovská stezka

I tato cyklostezka startuje v Aši. Zatímco vás mostní stezka vyveze do Bavorska, Halštrovská stezka míří trochu jiným směrem, do Saska. 21 km dlouhá trasa spojuje Doubravu a Olešnici a vede přes Bad Elster, Adort, Rebersreuth a Hundsgrün.V budoucnu by se měla protáhnout až do Sály v Halle a měřit přes 250 kilometrů.

Karlova stezka

A teď něco pro milovníky horských tras. 60 kilometrů dlouhá Karlova stezka spojuje saské město Aue s Karlovými Vary a táhne se přes krušnohorský hřbet. Kromě asfaltu pojedete po horských stezkách, trať je proto vhodná pro horská a trekingová kola. Stezka nabízí všechny úrovně obtížnosti, na své si přijde opravdu každý. Kromě hlavní trasy ústí i do čtyř vedlejších okruhů – tří v Sasku a jeden v Česku. Český okruh měří 35 kilometrů a vede z Hamrů přes Potůčky, Hřebečnou a Arbertamy zpátky do Hamrů.

Euregio Egrensis

Euregio Egrensis, trasa měřící včetně všech odboček přesně 602 kilometrů, spojuje Bavorsko, Durynsko, Sasko a Česko. Není pochyb, že je to stezka více než zajímavá, vede přes ty nejkrásnější regiony, namátkou třeba Smrčiny, Durynské břidličnaté pohoří, Krušné hory či Slavkovský les. 171 kilometrů se táhne Karlovarským krajem, konkrétně přes Mariánské Láznně, Teplou, Bečov, Horní Slavkov, Loket, Ostrov a pohoří Krušných hor. Trasa je středně těžká s místy vysokým převýšením, nabízí však i klidnější, nenáročné úseky, na své si přijdou začátečníci i profi jezdci.

EuroVelo trasa střední Evropou

Pokud se chcete vydat na cyklistickou pouť, EuroVelo trasa číslo 4 je přesně to pravé. Měří celkem 4000 kilometrů, z toho 800 kilometrů vede přes Českou republiku a 128 kilometrů přes Karlovarský kraj. Cyklostezka spojuje Francii, Belgii, Holandsko, Německo, Česko, Polsko a Ukrajinu. V Karlovarském kraji startuje na Pomezí a pokračuje přes Cheb, Kynšperk nad Ohří, Sokolov, Loket, Karlovy Vary, Žlutice a končí v Žihlích. Z povrchu převažuje asfalt, na trase najdete úseky všech obtížností, vybere si opravdu každý.

EuroVelo trasa po železné oponě

EuroVelo trasa číslo 13 patří k těm nejdelším, měří totiž kolem 10 tisíc kilometrů. Spojuje dvacet zemí železné opony, namátkou třeba Norsko, Finsko, Rusko, Polsko, Německo, Česko, Slovensko, Rumunsko či Řecko. V České republice najdete jen část, něco kolem 800 kilometrů, z toho 88 kilometrů v Karlovarském kraji. Startuje v Trojmezí a vede přes Aš, Seeberg, Františkovy Lázně, Cheb a Slatinu. Trasa uspokojí začínající i pokročilé cyklisty, najdete na ní snadnější i náročnější úseky vedoucí převážně po asfaltu.