Pět různých konceptů z pěti různých koutů Karlovarského kraje dokazuje, jak i tenhle kraj, kde si můžete do slova „Nej…..ší“  doplnit cokoliv. Odhodlání, kvalita, originalita a také pevně upevněný koncept, to je to, co spojuje podniky v tomto výběru, ať už je to maringotka v parku v bývalém slavném lázeňském městě, lesní chata a dokonalá domácí kuchyně na cestě do hor, kontejner v krásném sportovním a volnočasovém parku, bistro na náměstí, které přináší do kraje moderní kuchyni vysoce překračující regionální stín nebo kavárna, která se přestěhovala na hlavní ulici v jiném lázeňském městě, které přesně takové nové, mladé, dravé koncepty potřebuje. 

@lukashejlik
#gastromapalukasehejlika

Café Duha

@cafe.duha

Nová Kyselka 33, Kyselka

V sezóně také otevírají v Kyselce, slavném bývalém lázeňském městě, kde najdete Mattoniho vilu a muzeum, svou dokonalou maringotku. A je to neskutečná paráda. Jak to sezení v parku u Ohře, tak ta nabídka, kterou dámy vždycky čerstvě pečou. Mají úchvatné kynuté ovocné koláče, dokonalé koblihy, skořicové šneky, ale samozřejmě i dorty a další zákusky. Ale jakou krásu tu udělají z obyčejné sekané v housce? Tak především, maso je od Pelanta, v Karlovarském kraji vyhlášeného řezníka, ve fešné žemli ji doprovází také křupavá cibulka, okurka a hořčice. Dělají i dobré kafe, mají lokální porcelán G. Benedikt a bez nadsázky lze říct, že Kyselce dodávají tehdejší slávu.

 

Lesní restaurant a penzion Jezírko Jáchymov

 @jezirkojachymov

Jáchymovská 183, Ostrov

Na dokonalý oběd nebo večeři se můžete zastavit cestou do Krušných hor, kde nad Jáchymovem v hustém lese najdete horskou chatu a jezírko z roku 1918. Jezírko byla vždycky vyhlášená restaurace, ale teď je přímo ve vrcholové formě, protože se sem z Ostrova přestěhoval Jiří Vitásek a jeho tým Restaurace u Vidliček. A stejně tak tady nahoře před vás přistanou krásné talíře s českou kuchyní. Začněte třeba paštikou s meruňkovým džemem a domácím cibulovým chlebem a pokračovat třeba selátkem, které je 12 hodin pečené a servírované s bramborovou kaší, slaninovými škvarky a cibulkami anebo farmářským kuřetem s bramborami, okurkovým salátem a bylinkovým máslem. No, menu se tu stejně každý víkend mění.

Kavárna 18g

@kavarna18g

Hlavní třída 7, Mariánské Lázně

Kavárnice z Prahy a profi házenkářka si otevřely svou vysněnou kavárnu v Mariánkách. Nikola a Martina se pak přestěhovaly na základě úspěšné crowfundingové kampaně do větších prostor na Hlavní třídu v tomto lázeňském městě. S tím přišla také možnost dělat snídaně, a tak si tu se skvěle připravenou kávou domácího zrna, tedy pražírny 18g, můžete dát míchačky s žitným chlebem, potřeným tvarohovo-bylinkovou pomazánkou a se salátem z pečené zeleniny nebo třeba také smaženka s čerstvým sýrem, křenem, šunkou od kosti a nakládanou okurkou. Super bude ale i French toast s javorovým sirupem, vanilkovým mascarpone a čerstvým ovocem. Mají tu i domácí zákusky a několik obědů. Kafe můžete pít celý den.

Botanik Bistro

@botanik_bistro

náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 41, Cheb

Úžasné bistro na chebském náměstí otevřeli Jana s Janem. Do gastra se pustili hned po absolvování gymnázia a s mladistvým nadšením se do toho vrhli na vlastní pěst. Navíc mají skvělého kuchaře Vládíka, který se v Chebu oženil a zúročuju zde všechny své zkušenosti, které nabyl v Praze. A tak tu na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad najdete kuchyni, která je v celém kraji dost možná nejoriginálnější. Každý den dělají snídaně, obědy i večeře, o víkendech nechybí rozmanité brunche. Omeleta s kozím sýrem, koriandrem a chilli, případně japonská omeleta se zelím, božská okonomiyaki nebo francouzský toast. Navíc se jim podařilo najít i skvělý tým na place a do kuchyně, dělají dál cateringy, degustace a různé speciály.

Limetka v meandru

@limetkamendr

Plynárenská 2, Karlovy Vary

Karlovy Vary mají nádherný park Meandr Ohře a v něm najdete krásnou kavárnu. Stojí za ní Anna, která studovala v Praze nutriční terapii a osm let čerpala zkušenosti z pražského Doubleshotu. Po návratů domů otevřela s přítelem, Kevinem, Limetku v meandru. Kafe dělají pochopitelně právě z Doubleshotu, k němu si můžete dát nějaký sendvič, sladké, nějakou limonádu, pivo z lounského Zichovce, regionální nanuk do:pusy, za kterým stojí právě Kevin. Ten je také barman, takže vám v Limetce vyšvihnou i hezký koktejl. Teď navíc k Limetce chystají připojení dalšího kontejneru, ve kterém budou mít více možností i vařit, připravovat snídaně, brunche i pěkná, rychlá bistro jídla. A funguje to. Park táhne děti, rodiče, páry, běžce, chodce, cyklisty, bruslaře, ale také kafaře a foodies. Tohle se prostě umí kamarádit, a kdekoliv podobně krásný kontejner s akčním provozovatelem přistál, je z toho radost a funkční veřejný prostor.