Je to fakt. Každý zážitek podtrhne skvělé jídlo a pití. Chcete pár konkrétních příkladů? Uznejte sami, co by to bylo za lyžovačku bez bombardina na panoramatické terase, pořádný výšlap bez orosené odměny na vrcholu nebo procházka po kolonádě bez lázeňské oplatky? Proto jsme spojili hlavy dohromady a vytvořili seznam netradičních míst, která umocní vaše zážitky v Karlovarském kraji. Jdeme na ně!

Naše putování započneme v hlavním městě Karlovarského kraje. Fresh Bistro Jáchymovská 97 je tak trochu jiný fast food. Sympatický projekt na kraji Karlových Varů láká na rychlý a fešný streetfood. Můžete tu dobře zaparkovat a vlastně i posedět. Kde se vzal, tu se vzal? Otec netradičního bistra, Denis Kypta, posadil na kraji Varů na škváru jeden stánek a začalo první burgerování a pečení mas. Dny plynuly a hosté si začali říkat i o polévky. Dnes tak vedle sebe stojí stánky dva, které spojuje pevná pergola a posezení. Nutno uznat, že bistro jede docela slušné denní menu. Je vlastně docela dost obsáhlé. Hitovkou je tu ale pořád trhané vepřové. Kuchař miluje Asii, teď ji díky němu milují i hosté. Jakmile se v nabídce objeví zeleninové curry, mizí jako první. To prostě musíte zkusit!

Máte chuť na pauzu? V Karlových Varech také najdete Bistro Pauza. Tady dělají ty nejlepší sendviče v širokém okolí! A jejich králem je nejoblíbenější CLUB sendvič. Tajemstvím skvělého sendviče nejsou jen perfektní ingredience, ale i umění přípravy. Důležité je skládat patra hezky souměrně na sebe, což tady rozhodně umí. Jedině tak docílí úplného naplnění, aniž by vám ingredience vypadávaly. A samozřejmě to vypadá esteticky daleko lépe. Už se vám sbíhají sliny?

V rámci gurmánské turistiky byste se neměli za žádnou cenu ochudit o zážitek v jedinečné dřevostavbě. Řeč je samozřejmě o Bistru Fichtl ve Vernéřově u Aše. Jak sami majitelé uvádějí, o tomhle místě snili strašně dlouho. Nejmíň stokrát přemalovali návrhy prostor tak, aby byly dost velké i útulné, aby byly provedeny s respektem k místu, k přírodě, k historii, ale aby byly zároveň moderní. A výsledkem je dřevostavba, skořápka Bistra Fichtl. Vytvořili tak příjemný prostor uprostřed krásné přírody Smrčin, takřka na konci světa, kde najdete nejen skvělou švédskou kávu, ale i domácí zákusky nebo slanou nabídku. Jejich vize je propojená s oživením celého kraje v rámci značky Made in Zapadákov. Svou troškou do mlýna přispívá Klára Teršová i psaním knih a blogu s tématikou Aše. Bistro Fichtl je místo, které chcete zažít.

V Aši se ještě zdržíme. Pokud máte rádi pořádné burgery a trhané maso, určitě zamiřte na Masarykovo náměstí do Baru V Sadu. Pořádně si tu nacpat pupek můžete každý den od 15 do 22 hodin. Piva z malých pivovarů, domácí burgery, dobrá moravská vína, navíc dobíjecí stanice na e-bike. Pokud to shrneme, jednoduše hromada důvodů k návštěvě.

Když se posuneme trochu dál na východ, v Chebu by vaší pozornosti určitě nemělo uniknout 3F Bistro. Jde o první bistro v Česku, které se specializuje na flammkuchen a na hranolky z čerstvých brambor. Flammkuchen, neboli koláč z chlebového těsta, nabízí ve slané i sladké variantě. Hranolky si můžete vychutnat klasicky pouze s dipem, s trhaným masem, s mozzarellou, čedarem nebo slaninou. Milovníci burgerů si zde také přijdou na své. V nabídce najdete nejrůznější variace. Nechybí v ní ani zeleninový salát, sendvič, klasický smažák, anebo můžete vyzkoušet „chebskou trojkombinaci“. Interiér je tady bistroidní, ale důležité je jídlo A to je bombózní!

V nedalekém Mostově si budete zase připadat jako v pohádce, když navštívíte chaloupku Na Konci. Doslova na konci lesní cesty, kde se můžete kochat výhledy do okolní krajiny, na vás čeká kouzelné místo s vůní lesa, bylinek, kávy a čerstvě připravených dobrot. Otevřeno zde mají od čtvrtka do neděle od 11 do 19 hodin. Těšit se můžete na stálé menu, které je každý víkend doplněno o nějakou top chuťovku. Jen upozorňujeme, že s platební kartou tady nepochodíte. Platit můžete pouze hotově.

Pokud byste po lesní pohádce dostali chuť na pořádný a poctivý burg, zadejte do navigace Čummyburger Bistro, který najdete v Sokolově. Uznáváme, najít toto bistro je tak trochu bojovka, proto přidáme pár indicií. Když se ohlídnete z parkoviště Billa, uvidíte budovu Terasa Bohemka a zmiňovaná top burgrárna je hned vedle. Jak jsme již avizovali, dělají hlavně pořádný burgery, ale také tortilly, quesadilly, hot dogy, tacos, trhané maso a dokonce i hotovky a polévky. Opravdový gastrozážitek.

Odtud je to co by kamenem dohodil do nedalekého Hostince Doubrava. Pokud máte rádi typickou českou kuchyni, tady si budete připadat jako v ráji. Gulášová polévka, pečené kachní stehno s červeným zelím a bramborovým knedlíkem nebo vepřová pečeně s pepřovou omáčkou a opečeným bramborem a s cibulí. To je jen malá ochutnávka z jejich menu. Ale pozor! Takové dobroty vaří pouze o víkendu. Hostinec i statek Doubrava jsou součástí vesnické památkové rezervace s unikátním souborem hrázděné lidové architektury chebského typu z 18. a 19. století. Mnozí jej nazývají „Malé Bavorsko“.

Zato v srdci Krušných hor vás jednoznačně uchvátí Občerstvení u Červené jámy, které se nachází na přední Hřebečné v blízkosti stejnojmenné gigantické důlní propadliny Červená jáma. Pohádkovou chaloupku, postavenou ze dřeva a hlíny, najdete na místě bývalého hostince. Dřevostavbu, která by se dala nazvat „bio chaloupkou“, nestavěla žádná firma, ale několik nadšených lidí ve svém volném čase. Využít můžete nejen venkovní posezení, ale i útulnou místnost s kamínky. Posilnit se během výletu můžete například domácí polévkou, koláči nebo opečenou klobásou. Otevřeno mají celoročně každý den od 10 do 17 hodin v závislosti na počasí. Z obce Abertamy jsou to necelé tři kilometry.

V Ostrově, tedy konkrétně v Horním Žďáru, by vaší pozornosti nemělo uniknout Bistro TateSpeech. Zastavte se a doplňte energii na své další cesty. Těšit se můžete na vymazlený burgery, skvělou pizzu, denní polévky, čerstvé pečivo ke kávě z lokální pekárny, točené pivo a limonádu z Pivovaru Rudohor a mnoho dalšího! Pokud jste snídaňový typ, jistě vás potěší, že tady připravují i stropové snídaně, a to od pondělí do pátku už od 7 hodin ráno.

Pomyslnou tečkou za naším výčtem gastro tipů je návštěva Bistra na statku v Jakubově. Kromě toho, že tu pořádají krásné svatby, také hostí své návštěvníky úžasnými gastro specialitami. Ochutnáte třeba luxusní burger s trhaným hovězím masem, cibulový koláč, paštiku z kachník jatýrek, vepřové rillettes,  jelení guláš s kváskovým chlebem a dezert se sezonním ovocem či domácí zmrzlinu. Menu, které byste tu nejspíše nečekali a voňavá čerstvá zeleninka přímo zahrádky. Navíc si tady můžete vypůjčit elektrokola nebo stylovou Vespu a pokračovat výletem okolní malebnou přírodou.

Někde si majitelé a architekti dali záležet na moderním stylovém designu, jinde je to místo se srdcem na dlani, prodchnuté osobitou historií. Někde mají skvělou kávu, jinde si potrpí na dokonalé snídaně, topové burgery nebo obložené sendviče. Všechna netradiční bistra ale mají jedno společné. Jsou to místa, kde se rádi zdržíte a nebude se vám chtít odejít. Dobrou chuť!