Výhodou karlovarských cyklostezek je bezpochyby to, že místní síť je velmi hustá a vede různými typy terénu. Je jen na vás, zda zvolíte více členitý a náročný terén na sportovní jízdu, nebo poklidnou rovinku na rekreační výlet s dětmi. A protože Karlovarský kraj je cyklostezkami a cyklotrasami prošpikovaný křížem krážem, přinášíme další díl našeho seriálu s názvem „Karlovarsko kolmo“.

Přírodním parkem Kamenné vrchy z Lubů do Chebu

Magistrála Krušné hory, nebo také trasa značená číslem 23, prochází Krušnými horami od Chebu až po Děčín v celkové délce 96 km. V Karlovarském kraji začíná na hrázi přehrady Skalka v Chebu a opouští kraj pod nejvyšší horou Krušných hor – Klínovcem. My se ale v tuto chvíli budeme věnovat úseku Luby – Cheb.

Okouzlující projížďka přírodním parkem Kamenné vrchy vás dovede do oblasti Velkého Luhu. Park zaujímá úctyhodných 3 600 ha při hranici s Německem v prostoru od Vojtanova k Lubům na rozhraní Smrčin a Chebské pánve. V parku pramení řada větších potoků a větší vodní plochy tvoří rybníky Mlýnský a Šnecký a zatopené kaolinové lomy u Velkého Luhu. Mimoto v parku vyvěrá celá řada minerálních pramenů, především v okolí Plesné a Lomničky. Navíc v Muzeu Plesná můžete navštívit unikátní expozici, ktera se snaží přiblížit soužití Čechů a Němců přibližně od začátku minulého století až do pádu železné opony. Zjistíte, že nic není černobílé. Ani historie.

Pokud byste chtěli dopřát odpočinek svým sedacím partiím, během trasy si můžete udělat zastávku na středověkých hradech Vildštejn a Seeberg. Možná vás překvapí, že hrad Vildštejn je nejstarší pamětihodností města Skalná a patří k nejstarším kamenným hradům v Čechách vůbec. Zatímco hrad Seeberg, jehož český název zní Ostroh, byl jedním z vojenských opěrných bodů, které vytvářely zázemí pro německou kolonizaci Chebska. Dnešní podobu hradu tvoří románský a gotický palác, které doplňuje renesanční křídlo s krásnou arkádovou chodbou.

Odtud je to už co by kamenem dohodil do Františkových Lázní, kde se můžete projít po krásné kolonádě zdobené palmami a osvěžit se léčivými prameny. Pokud se ale nechcete potýkat s břichobolem, moc to s pitnou kúrou nepřehánějte.

 

Parametry trasy:

Cyklotrasa: 23

Délka: 41 km

Převýšení: 438 m

Obtížnost: 1, vhodné pro turisty

Typ kola: turistické

Povrch: asfalt, štěrk

Krušnohorskou magistrálou podél Blatenského přikopu po stopách Rapla

Tohle je drsný kraj. Nikoliv náhodou je právě sem umístěna počáteční řada temného seriálu Rapl. Pomůžeme-li si slovy známé básně, pak město na úpatí Krušných hor „zprvu trpké zdá se“, ale dáte-li mu šanci, zaručeně se vám odmění.

Vydejte se z Božího Daru kolem vřesem porostlých sejpů do Horní Blatné, města se vzácně zachovalým historickým centrem, podél Blatenského příkopu. Toto pozoruhodné vodní dílo se nalézá právě mezi Horní Blatnou a Božím Darem. Zatímco kanály na Šumavě sloužily k přepravě dřeva, Blatenský příkop přiváděl vodu z rašelinišť v okolí Božího Daru pro rudné doly na Bludné a v Horní Blatné. Toto krušnohorské městečko, se starou hornickou tradicí, leží v malebné poloze na úpatí Blatenského vrchu. Založil jej roku 1532 saský kurfiřt Jan Bedřich u bohatých ložisek cínu. Původní hornická osada se brzy stala jedním z nejvýznamnějších center těžby tohoto kovu na našem území. Dominantou městečka je farní kostel sv. Vavřince, původně pozdně gotický z konce 16. století, do dnešní podoby přestavěný roku 1754 s typickou osmibokou věží.

Po dlouhém a prudkém stoupání z města si můžete dopřát odpočinek pod Blatenským vrchem. Doporučujeme ale odbočit na vrchol Blatenského vrchu (už jen 700 m), kde najdete rozhlednu a kiosek, který je v sezoně otevřený od 9 do 17 hodin. Za výstup po 85 schodech budete odměněni výhledem na téměř všechny dominanty Krušných hor. Navíc asi 300 metrů od rozhledny leží chráněná přírodní památka Vlčí jámy. Během jízdy v přírodních rezervacích a parku si vychutnáte přírodu Krušných hor v její ryzí podobě přes Jelení, Přebuz až do Nejdku.

Parametry trasy:

Cyklotrasa: 23

Délka: 41 km

Převýšení: 391 m

Obtížnost: 1, vhodné pro turisty

Typ kola: turistické

Povrch: asfalt, štěrk

Může se hodit

S jízdenkou EgroNet máte přepravu jízdních kol zdarma ve vlacích, autobusech a MHD v regionu Karlovarského kraje a vybraných regionech Bavorska, Durynska a Saska. Více informací najdete zde.

Cyklotrasy Karlovarského kraje si můžete stáhnout do navigace nebo uložit do Moje mapy.

Pro příjemnější cestování doporučujeme využívat ubytovací a stravovací zařízení, kempy a turistické cíle, kde se můžete těšit na perfektní zázemí pro vás i vaše kola. Bližší informace najdete zde.