Nebudeme si nic nalhávat, počasí nestojí za nic a v následujících několika měsících se situace nezlepší. Dobrá zpráva ale je, že pošmourné dny nemusíte trávit zachumlaní doma v peřině. S podzimem totiž odstartovala bruslařská sezona a kluziště v Karlovarském kraji otevřely své brány. Jaká místa se budou prát o vaši pozornost? Připravili jsme pro vás přehled těch nejnavštěvovanějších ledových ploch od zimních stadionů až po zamrzlé rybníky. 

V zimním období kromě lyžování a sáňkování milují lidé i bruslení. Věděli jste, že bruslení je hned po sáňkování nejoblíbenějším zimním sportem v Česku? Podle průzkumů se bruslení věnuje téměř polovina Čechů! A není se čemu divit v zemi, kterou proslavili zlatí hoši v Naganu, legendární “šedesát osmička” a olympijská medailistka, která odrostla na českých hrbolatých rybnících. Ideální podnebí, všudypřítomné zimní stadiony a perfektně zamrzlé venkovní vodní plochy navíc skýtají nekonečné možnosti. Můžete tak uspořádat zábavné odpoledne s rodinou, zahrát si hokej s přáteli, užít si ruku v ruce romantické rande s vaší drahou polovičkou, anebo si jen tak pročistit hlavu bezstarostnou jízdou. Vyberte si sami, co je pro vás to nejlepší.

Za zábavou na zimák

Zimní stadiony v Karlovarském kraji lákají zájemce na veřejné bruslení už od října. Naplno se sezona rozběhla v listopadu, pravidelně už se bruslí v karlovarské KV Areně, ale i na zimních stadionech v Ostrově, Chebu, Sokolově, Nejdku a Mariánských Lázních. Návštěvnost ještě není tak vysoká, takže bruslaři nemusí bojovat o každý metr místa s dalšími. I přesto, že ledová plocha zatím nepraská ve švech, zajděte si zabruslit raději přes všední dny. Lidí je totiž na ledě znatelně méně, nežli o víkendu.

Nejvíce termínů volného bruslení pro veřejnost nabízí v Chebu. Návštěvníci tu mohou projezdit prakticky celý víkend, i dvě pracovní odpoledne. V Mariánských lázních se zatím bruslí jen o víkendu, ale rozvrh se může měnit, je proto dobré pravidelně kontrolovat webové stránky zimního stadionu. Přídavné termíny se mohou objevit také v Karlových Varech, kde mohou lidé na oficiální veřejné bruslení zatím třikrát týdně.

Pokud máte rádi bruslařskou show, ale spíše než v hlavní roli si libujete v roli diváka, určitě nevynechejte představení Popelka. 11. prosince se v KV Areně bude konat muzikál na ledě plný pohádkové fantazie s nádhernou hudbou, skvělými výkony v podání hereckých, pěveckých a krasobruslařských hvězd, fascinující filmová projekce a světelná kompozice. Zkrátka nezapomenutelný zážitek nejen pro děti, ale i pro dospělé!

Kam a kdy v regionu na veřejné bruslení

Karlovy Vary (KV Arena)
ČT 18.00-19.00, SO 18.00-19.30, NE 13.30-15.30
Vstupné: dospělí 40 Kč, děti 30 Kč

Zimní stadion Ostrov
ÚT 10.00-11.30, NE 16.45-18.15
Vstupné: jednotné vstupné 30 Kč, nebruslící doprovod 10 Kč

Zimní stadion Cheb
ČT 14.30-18.15, PÁ 14.30-18.15, SO 14.00-18.15, NE 14.30-18.15
Vstupné: dospělí 30 Kč, děti 20 Kč

Zimní stadion Sokolov
SO, NE / konkrétní aktualizované termíny se průběžně objevují na webu stadionu
Vstupné: dospělí 35 Kč, děti 20 Kč

Zimní stadion Nejdek
PÁ, SO, NE / konkrétní aktualizované termíny se průběžně objevují na webu stadionu
Vstupné:  2 hodiny 50 Kč, hodina 30 Kč, nebruslící doprovod 10 Kč

Zimní stadion Mariánské Lázně
SO, NE 14.00-16.30 (může se lišit)
Vstupné: dospělí 40 Kč, děti 20 Kč 

Bruslení pod širým nebem

Že to pod střechou zimního stadionu není ono? Opravdovou perličku si pro vás už několikátý rok za sebou připravili v Chebu. Jednou z atrakcí tradičních vánočních trhů je totiž venkovní kluziště, na kterém se po celé dva měsíce mohou vyřádit nadšení bruslaři ze širokého okolí. Kluziště se otevírá spolu se slavnostním zahájením adventních trhů 30. listopadu a otevřené zůstane až do 24. ledna. Najít ho nebude těžké, stojí totiž uprostřed Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad hned vedle vánočního stromečku. A pozor, za vstup neplatíte nic! Ledová plocha bude ve všední dny každé dopoledne vyhrazená pro školy a od 14 do 21 hodin se otevře veřejnosti. O víkendech si mohou lidé zabruslit bez omezení od 9.30 do 21 hodin. Kdo nebude mít brusle, může si je za 50 Kč (děti za 30 Kč) půjčit.

A i kdybyste na bruslení zrovna neměli náladu, historický Cheb s malebným nasvíceným náměstím a překrásnými domy, jež ho obklopují, opravdu stojí za návštěvu. Podle návštěvníků patří místní vánoční trhy k těm nejlepším v České republice. Může za to především samotná atmosféra náměstí, desítky dřevěných stánků a dobrá nálada prodejců, u kterých si můžete nakoupit tradiční vánoční zboží, drobné dárky, ale i něco na zub. Obzvláště vyhledávané je i velké kryté ohniště, u nějž se lze v nevlídném počasí alespoň na chvilku ohřát a sledovat dění nebo doprovodný kulturní program zpovzdálí. A že je bohatý! V průběhu trhů se na pódiu před Špalíčkem vystřídají známí zpěváci, regionální hudební skupiny a pěvecké sbory a co umí, ukážou rovněž děti z chebských škol. Nebudou chybět soutěže na ledě, vystoupení kouzelníka, žonglování ani odpolední flašinetář, zvonkohra a podvečerní troubení ponocného. Pro malé návštěvníky je, stejně jako každý rok, připravena Ježíškova dílna. Ta otevře v sousedství muzea v bývalé restauraci U Valdštejna a už nyní vyhlašuje pro chebské školáky tvořivou soutěž nazvanou Vánoční ozdoba pro Ježíška. A opět se také mimořádně otevře vyhlídka z radniční věže. Více o programu vánočních trhů se dozvíte zde.

 

Bruslení v přírodě

Už jste zkusili v zimě bruslit na zamrzlých vodních plochách v krásné přírodě? V posledních letech se z toho stává nový trend, který se k nám dostává hlavně ze Skandinávie. Bruslení může být i hezkým celodenním výletem. Až tedy naplno udeří mrazy, dopřejte si luxusu zabruslit si uprostřed přírody a k tomu úplně zadarmo. Stačí jen vědět, kam jít.

Vodních ploch, na kterých se dá v zimě bruslit, je u nás celá řada – od malých rybníčků až po velké nádrže, a dokonce i v Karlovarském kraji se jich pár najde. Bruslení na přírodním ledu si můžete užít třeba františkolázeňském rybníku Amerika, na Blažejském rybníku u Toužimi, na údrčských rybnících či na Boreckých rybnících v Ostrově, kterých je dokonce devět na jednom místě. Nejlepší bruslení v regionu je ale podle místních na Novorolském rybníku nedaleko Karlových Varů. Svou plochou dvaceti hektarů patří kromě přehrad mezi větší plochy na kterých se za příznivé zimy prohánějí desítky bruslařů. Ano, třeba Velký Rybník u Hroznětína je větší, ale ten Novorolský má hned několik výhod. Je zde velké parkoviště  kousek od břehu a ještě blíž je restaurace, kde své zimou prokřehlé tělo můžete zahřát horkou čokoládou. Pokud nemáte auto nebo si místo čokolády chcete dát svařák, udělejte si výlet vlakem z Karlových Varů a těch pár set metrů k ledu dojděte. Další z výhod je, že rybník není hluboký, největší hloubka zřídka překračuje 2,5 metru. To ale neznamená, že byste měli podceňovat nebezpečí! Mějte na paměti, že při bruslení v přírodě je vždy nutné dbát na bezpečnost a dodržovat několik základních pravidel, přírodní led totiž umí být pořádně nevyzpytatelný. Především bruslete jen na bezpečném ledu, který má minimálně 10 cm. Před vstupem na ledovou plochu si ji vždy nejprve celou obhlédněte a ujistěte se, že led působí na všech místech stejně a nejsou v něm díry. A v neposlední řadě byste neměli jezdit sami a k vaší výbavě by měly patřit tzv. vyprošťovací bodce, házecí lanko a píšťalka.

 

Tak teď už jen zbývá nabrousit si pořádně brusle, nasadit čepici a vyrazit za zábavou!