Běžecké lyžování je jedním z nejoblíbenějších sportů provozovaným v Karlovarském kraji. A není se čemu divit. Najdete tu stovky kilometrů upravovaných okruhů a běžeckých tratí, které často umožňují přechod do Německa a napojení na tamní běžecké trasy. V současné chvíli je z 200 kilometrů vybudovaných tras různých obtížností v západní části Krušných hor sjízdná zhruba polovina. Aktuální stav běžeckých tras můžete sledovat na webu zde nebo ve speciálně vyvinuté aplikaci. Vyčtete z ní například, jakou běžeckou trasu zvolit, kdy ji upravila rolba a kolik má kilometrů.

 

Krušnohorská lyžařská magistrála

Páteřní trasa vedoucí po hřebeni Krušných hor v celkové délce 41 km propojuje zimní krušnohorská střediska a osady od Bublavy přes Rolavu, Jelení, Pernink a Hřebečnou až po Boží Dar. V celé své délce je pravidelně strojově udržována a díky rozsáhlé síti návazných tras se na ni snadno dostanete i z Abertam, Horní Blatné, Nových Hamrů a cele řady dalších lokalit.

 

 

Klínovec

Pro běžkaře je udržováno 146 km běžeckých trati v okolí Loučné pod Klínovcem a krušnohorských tisícovek Meluzíny a Macechy včetně populární lyžařské magistrály vedoucí na Horní Halži.

 

Boží Dar v doprovodu olympioniků

Vydejte se do běžeckých stop v okolí Božího Daru, kde je více než 120 km různě náročných běžeckých tratí. Budou-li vám české stezky krátké, můžete se rozjet do Německa. Na německé straně Krušných hor u lázeňského městečka Oberwiesenthal máte k dispozici cca 75 km běžeckých okruhů, tras a turistických stezek. Územím mezi Božím Darem a Oberwiesenthalem vedou dva běžecké okruhy nazvané Lukáš Bauer Tour (8 km) pojmenované podle stříbrného olympionika v běhu na lyžích a Jens Weissflog Tour (25 km) podle olympijského vítěze ve skocích na lyžích z nedalekého Oberwiesenthalu. Oblíbená je také Jahodová louka, kterou najdete cca 400 m před Božím Darem. Tratě pro milovníky běžek jsou zde připraveny v celkové délce více jak 100 km. Areál tradičně hostí velkou řadu závodů v běžeckém lyžování, tratě jsou zde skvěle upravené a nabízí různé varianty okruhů. Jsou však vhodnější pro zkušenější běžkaře, protože se zpravidla jezdí z kopce a do kopce, rovinek zde mnoho není. 

 

 

Okruhy okolo Abertam

Běžecké stopy v nenáročném terénu v okolí Abertam a Hřebečné jsou ideálním cílem pro rodiny s dětmi. Zdatnější běžkaři se mohou vydat ve směru na Červenou jámu, Blatenský vrch nebo dále na Boží Dar a Jelení. Klasickou stopou se dostanete na Plešivec, popřípadě si můžete udělat pěkný okruh kolem Barbory, Mrtvého rybníka a Hřebečné zpět do Abertam.

 

Na běžkách v Perninku

V těsné blízkosti lyžařských areálů je osvětlené kolečko pro běžecké lyžování. Své místo pro sportovní vyžití zde najdou i běžkaři se svými psími mazlíčky na 1,5 km dlouhé upravené trase. Běžecké stopy z Perninku vedou na Jelení, do Horní Blatné, Abertam i na necelých 15 km vzdálený Boží Dar. Lyžařské areály sice v současné chvíli nefungují, ale u okénka se lze po sportovním výkonu drobně občerstvit. 

Sami vidíte, že možností je nespočet. Vydejte se tedy po loukách s výhledy do širého okolí, které se střídají s trasami hustými lesy. Zážitky z výletu do této téměř pohádkové zimní krajiny ve vás zůstanou velmi dlouho. Rádi se k nám budete vracet…

Další tipy na běžkařské trasy najdete v článku Neobjevené běžkařské trasy pohádkovou krajinou.