Vodáci, do lodí! Řeka Ohře je mezi vodáky právem jednou z našich nejpopulárnějších řek, neboť protéká zajímavými historickými městy a míjí bezpočet hradních zřícenin a vyhlídek. Kromě vodáků zaujme také vyznavače památek a pěších výletů do nádherné přírody Karlovarského kraje.

 

 

Na druhé nejlépe tekoucí řece v Čechách je sjízdných celých 242 km. Ohře pramení ve Smrčinách v Německu pod jménem Eger. Ve svém horním toku je Ohře spíše klidná, první peřeje začínají až před Loktem, přibývají až do Karlových Varů a pokračují ke Kadani,  kde se řeka opět zklidní. Můžete plout ještě dál přes Nechranice, zde už je ale řeka regulovaná a jezy nesjízdné.

Vodácká stezka Ohře

Kolem řeky Ohře byla vybudována také Vodácká stezka Ohře – 69 informačních tabulí, které se nacházejí v úseku od Chebu po Kadaň. Říční návštěvníky ve třech jazycích poučují o tom, kde se právě nacházejí a jaké památky a přírodní zajímavosti najdou v okolí. Dále poskytují informace o nadcházejících jezech či jiných překážkách a jak je nejlépe překonat. A v neposlední řadě přináší tipy na ubytování v okolí.

 

Kempy a tábořiště

Protože je Ohře vhodná pro několikadenní výlety na lodích, najdete při jejích březích celou řadu tábořišť a kempů, ve kterých můžete přenocovat a v mnoha případech využít i dalších služeb. Projděte si seznam těchto tábořišť a kempů a informacemi o jejich vybavení, než se vydáte na Ohři. Doporučujeme si místo v kempu zarezervovat předem.

A přestože se od klasického vodáckého čundru očekává, že budete spát ve stanu, můžete si zvolit i komfortnější variantu nocování v přilehlých penzionech. Ohře protéká městy jako Loket, Karlovy Vary či Kyselka. Všechna nabízejí ubytování nedaleko řeky a přitom v centru města. Můžete tak jet nalehko a čas věnovaný stavbě a bourání tábora, vaření a přesunu z kempu do centra můžete věnovat průzkumu památek.

Půjčovny lodí a vybavení

Abyste si mohli užít jednu z nejdelších a nejlepších českých vodáckých řek se vším všudy, jsou vám k dispozici veškeré služby. Na březích si můžete v několika půjčovnách pronajmout lodě, rafty a další nezbytné vybavení pro bezpečný a pohodlný sjezd Ohře. Přehled půjčoven najdete zde.

 

Kudy kam

Řeka Ohře se těší mezi vodáky enormní oblibě převážně díky svému jízdnímu profilu a splavným úsekům, na které se může vydat jak zkušený vodák, tak úplný začátečník. Nejčastěji je splouvána od Chebu po Kadaň. Pro horní tok jsou typické spíše meandry a lučinatý charakter okolí. Plavba postupně nabývá na náročnosti, což je skvělé, protože se nejprve procvičíte na klidnější vodě a menších peřejích, než přijde řada na náročnější, ale díky peřejím pěknější úsek Karlovy Vary – Perštejn. Po průjezdu Karlovými Vary je řeka vhodná pro klidnou a odpočinkovou plavbu až do Kadaně. Chcete-li se dostat ještě dále, přes Nechranice, Žatec a Louny, je to možné, ale musíte počítat s nesjízdnými jezy a regulovaným korytem řeky. Pozor byste si měli dávat na jezy Cheb (Ottův jez) ř.km 240, Kynšperk ř.km 218.6, Královské Poříčí 200.8 – ostré kameny, Loket 191.7 – larseny a hlavně na jez v Radošově ř.km 158. Většinou jsou označeny výstražnými tabulkami.

Nejzajímavější úsek řeky začíná u Sokolova. Ohře tu obtéká obloukem gotický hrad Loket a vtéká do chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Za nejhezčí se považují úseky Karlovy Vary – Kadaň a Nechranice-Žatec a mezi nejoblíbenější patří úsek Loket – Karlovy Vary a to kvůli překrásným skalním útvarům Svatošských skal, které připomínají zkamenělý svatební průvod. Řeka protéká slavným lázeňským městem – Karlovými Vary, takže pokud vám zbyde chvilka času, vyrazte ochutnat horké prameny nebo kulaté lázeňské oplatky. Krásný výhled na město nabízí rozhledna Diana, na kterou dojedete historickou lanovkou. Dalším zajímavým cílem na řece je Kyselka, bývalé lázně, které se pomaloučku začínají probouzet k životu. Kromě návštěvy muzea slavné minerální vody Mattoni, doporučujeme zajít na něco dobrého do stylové kavárny Café Duha ve zdejším parku. Pozor otevřeno od čtvrtka do neděle.

 

Tak na co čekáte? Přijeďte si také užít skvělou vodu na Ohři!